Jeg er oppvokst i Hunndalen utafor Gjøvik. Men, selv om jeg har et naturlig forhold til dialektuttrykk som “je”, “itte”, “ama” og “gossin”, så veit jeg ikke veldig mye om landbruk. Men, jeg har snappet opp noe her og der. Blant annet har jeg skjønt at vekselbruk er sunt for jorda. Dersom du bruker jorda til det samme år etter år etter år, så mister den næring, blir utsatt for skadedyr og lite vokser. Jeg tror vi har noe å lære av dette i måten vi lever livene på. Jeg tror på mentalt vekselbruk.
Vekselbruk er en jordbruks-metode hvor plantetypene som dyrkes på jordstykker byttes ut med mellomrom. Både dyrkingsmåte, voksetid og næringskrav er avgjørende for plantevalget. Man kan også velge å la jordstykkene ligge brakk eller hvile et eller flere år.
Forskning etter kriser som rammer mange samtidig, som f.eks 11.september og 22.juli, tyder på at de som håndterer kriser på den mest helsebringende måten er de som evner å gå inn og ut av sorgen og traumene.
Jeg kaller det for barne-måten. Det er sterkt å se hvordan et lite barn kan veksle mellom å gråte over bestefar som er død, for i neste øyeblikk å leke og tulle med sløyfene på kista under begravelsen. Vi kan
kanskje si at barna driver mentalt vekselbruk uten å vite det selv.
Jeg tror vi som er voksne kan ha godt av å reflektere over hvordan vi også kan drive mentalt vekselbruk.
Da jeg jobbet med barneprogrammet Kykelikokos var jeg så heldig å få intervjue filosof Arne Næss. Han sto for den holdningen at et menneske er nærmeste lykken når det i det ene øyeblikket er veldig alvorlig og snakker om døden og andre eksistensielle ting, for så i neste øyeblikk bare tulle. Trekke ut duker på bordet så serviset faller i gulvet, eller begynne en spontan boksekamp.
Den indiske guruen Sri Sri Ravishankar som er grunnlegger av “Art of Living” er også opptatt av at en bør jobbe hardt og skikkelig i åtte timer om dagen. Men så bør hvilen være så avslappende som overhodet mulig også. Da bør alle stasjoner slås av. Ingen mobiler, ingen mail-sjekking, ingen nyheter. Bare sitte stille og være. Et kvarter, en halvtime eller mer. Alt ettersom. Så skal en kunne danse, tulle og feste med høy energi og more seg. Før en sover i åtte timer på natta.
I det hele tatt er det mange fra ulike retninger som har pekt på det som jeg har valgt å kalle “mentalt vekselbruk”.
I tida hvor nesten to millioner av Norges befolkning lever med et nedstengt samfunn. Det er uro og usikkerhet rundt vaksinen. Antallet innleggelser på grunn av Covid19 øker. Det er ikke vanskelig å få øye på mørke skyer i horisonten.
Men, nettopp nå mener jeg det er viktig å ha fokus på mentalt vekselbruk. Jeg tror det er sunt å godta følelsen av å være redd, sint, sliten, frustrert og redd. Det er også gunstig å si det til noen. Å gjøre den indre dialogen eksplisitt. Som regel slipper det noe lys inn i de mørke rommene. Men å bare late som om man ikke er et mørkt rom mener jeg kan føre til et motsatt resultat. Da skal du ikke bare håndtere følelsene i seg selv, men du skal også håndtere dårlig samvittighet for ikke å “takle” pandemien på en mer positiv måte.
Men, når du har blitt klar over hva du føler, og hvilket “rom” du er i. Mørkt eller lyst.
Ja da har du også et valg om hvilket rom du vil oppholde deg lengst i. Noen ganger er det som Arnold Beisser sier, å akseptere det som er. Er det mørkt, så er det mørkt. Men når du kjenner du står ovenfor et valg om hva du vil fokusere på, kan du da velge å tulle og tøyse mer? Og med større intensitet. Kanskje vi til og med av og til må “fake it till we make” it.
Det er alltid et lyst rom ved siden av det mørke.
Når jeg leker monster-ulv med med min seks år gamle datter, og hun er gaupa så bør det være det vi gjør. Da skal jeg på Arne Næss sitt vis tulle og tøyse med hundre prosent tilstedeværelse. Så kan jeg etterpå stjele med en stille stund, der jeg lukker øynene, slår av mobilen, og nyhetene og bare ER. Så kan jeg etterpå se nyheter og orientere meg i den litt slitsomme nyhets-verdenen og være alvorlig, og legge planer sammen med familien for økonomi og tidsbruk. For så å gå å legge meg for å sove skikkelig i åtte timer. Før vekselbruket starter igjen morgenen etter.
Men når jeg har valget velger jeg å være “Optmist for sikkerhets skyld”. Alltid.