August 7

Sjef eller leder?

0  comments

Mye forskning viser at optimistisk ledelse gir bedre resultater enn det motsatte.

Å inspirere og motivere medarbeiderene og vise fram håp gjør at organisasjonen får bedre resultater enn om medarbeiderne blir vist fram skremmebilder om hvor ille det går om ikke organisasjonen får til ditt og datt.
En leder inspirerer sine medarbeidere, og ser på folka sine som nettopp det: MED-arbeidere. Noen du som leder jobber MED for å oppnå fantastiske ting.

En sjef ser mer på sine ansatte som virkemidler. Brikker som kan flyttes på, og formes etter sjefens definerte behov og ønsker.

En leder viser vei ved å gjøre det som trengs sammen MED sine MEDarbeidere.
En sjef bruker pisk og kjeft for å få de ansatte til å gjøre ting på den og den måten, uten gjøre det samme selv.

Sjefen har sitt fokus på systemer og strukturer, mens lederen fokuserer på personer og deres originalitet og egenart.

I bunn og grunn handler dette om forskjellen på håp og skepsis.

Optimistisk ledelse handler om å utvikle og se framover sammen med medarbeiderne. Å fokusere på håpet, som kan bli til en tro på å lykkes, som igjen gir resultater. Det gir økt psykologisk trygghet, et bedre psykososialt arbeidsmiljø, økt vilje og evne til endring, og der igjennom økt produksjon og lønnsomhet.

Å møte ansatte med skepsis om at de neppe gjør det som gir resultater uten sterk kontroll og irettesettelse er det motsatte av optimistisk ledelse, og gir dårligere resultater.

Så hvordan er det der du jobber?
Opplever du lederskap som fyller deg med håp, tro og inspirasjon?
Eller «herses» du med av en sjef som flytter deg rundt omkring for å oppnå det sjefen har sett som viktigst?

Dette er tanker jeg går inn på, på en morsom måte i foredraget «Optmist – for sikkerhets skyld» og som bookes hos Athenas Foredrag Norge

Som pappa er jeg leder og ikke sjef for datteren min. Jeg går sammen MED henne for å finne veien fram. Foto: Kristin Afløy Opdan

 


You may also like

HÅP, TRO OG SLIKKEPOTT

HÅP, TRO OG SLIKKEPOTT